نکات تغذیه ای قبل و بعد از واکسیناسیون کرونا

به گزارش مجله فروشگاه، دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گزارشی نکات تغذیه ای که قبل و بعد از واکسیناسیون کرونا باید رعایت کنیم را تشریح نموده است.

نکات تغذیه ای قبل و بعد از واکسیناسیون کرونا

به گزارش خبرنگاران به نقل از وبدا، دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گزارشی در خصوص تغذیه در دوران واکسیناسیون بر علیه ویروس کرونا اسم نموده است: برای تزریق واکسن به رژیم غذایی ویژه ای احتیاج ندارید، اما ضروری است با مواد غذایی که به سلامت و افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن در زمان واکسیناسیون یاری می نماید آشنا شوید تا بتوانید علائم و عوارض احتمالی ناشی از واکسیناسیون را به حداقل رسانده و سیستم ایمنی خود را تقویت کنید.

در این توصیه ها با تاکید بر اینکه زمان واکسیناسیون نباید ناشتا باشید، ذکر شده است: ممکن است زمان تزریق واکسن دچار سرگیجه یا افت فشار شده و غش کنید. برای جلوگیری از بروز این مسائل در هنگام واکسن زدن، ضروری است صبحانه یا میان وعده ساده ای مصرف کنید و شب قبل از واکسیناسیون هم غذای سبک مانند سوپ حاوی مرغ، سبزی های سبز تیره تازه (اسفناج، جعفری، کلم بروکلی) میل کنید. این موضوع به ویژه در خصوص افرادی که ترس از آم پول زدن دارند باید رعایت گردد. مصرف شیر، میوه، تخم مرغ، لقمه نان و پنیر (همراه با سبزیجات مثل گوجه فرنگی یا خیار و ...) به اسم صبحانه یا میان وعده قبل از تزریق واکسن توصیه می گردد.

بعلاوه شب قبل از واکسیناسیون خواب خوب و راحتی داشته باشید و بهداشت خواب را رعایت کنید. خواب کافی و آرام یکی از راز های سلامت و طول عمر انسان همراه با زندگی با نشاط است و نقش مهمی در آماده سازی سیستم ایمنی بدن و تقویت آن ایفا می نماید. خواب خوب، آرام و پیوسته به دفع مواد زاید از بدن یاری می نماید؛ بنابراین از کار کردن با هرگونه دستگاه الکترونیکی همانند گوشی همراه و کامپیوتر و تماشای طولانی مدت تلویزیون از حداقل یک ساعت قبل از خواب تا حد امکان پرهیز کنید. این کار باعث می گردد بتوانید خواب راحت و عمیقی داشته باشید و بدن شما در آرامش کامل تا صبح استراحت کند. مصرف غذا های ساده و سبک می تواند زمینه ساز یک خواب خوب باشد. سعی کنید بین مصرف شام و زمان خواب حدود دو ساعت فاصله باشد. بعلاوه مصرف یک لیوان شیر گرم به داشتن یک خواب راحت یاری می نماید.

قبل و بعد از واکسیناسیون کدام مواد غذایی را بیشتر بخوریم؟

بنا بر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه، قبل و بعد از واکسیناسیون اندازه زیادی آب و مایعات بنوشید، تامین آب بدن به مقدار کافی قبل و بعد از تزریق واکسن کووید-19 بسیار مهم است. مصرف مایعات کافی نه تنها سبب عملکرد بهتر بدن در شرایط واکسیناسیون می گردد، بلکه از افت فشار خون در افرادی که معمولا ترس از آمپول و یا واکسن دارند هم جلوگیری می نماید.

افرادی که مبتلا به بیماری های قلبی- عروقی، فشار خون بالا یا بیماری های ریوی هستند در خصوص مقدار مصرف مایعات باید با پزشک خود مشورت کنند. مواد غذایی آبدار مانند میوه ها، سبزی ها، انواع سوپ و آبگوشت علاوه بریاری به تامین آب بدن، سیستم ایمنی بدن را هم تقویت می کنند. به ویژه در صورت ایجاد تب بعد از واکسیناسیون، توصیه می گردد مایعات و غذا های آبدار به مقدار فراوان نوشیده و میل گردد. توجه کنید که نوشیدنی های شیرین مانند آب میوه هایی که دارای قند افزوده هستند و شربت های خیلی شیرین، نوشابه های گازدار و بطورکلی همه نوشیدنی های خیلی شیرین موجب تضعیف سیستم ایمنی و اختلال در عملکرد آن می شوند. برترین نوشیدنی آب است. مصرف آب میوه تازه و طبیعی، دوغ کم نمک و بدون گاز، شربت های خانگی کم شیرین هم برای تامین آب بدن مناسب هستند.

براساس توصیه های ذکر شده در این گزارش رعایت طولانی مدت یک رژیم غذایی سالم، پاسخ ایمنی بدن را بهبود می بخشد و به ما یاری کند تا علاوه بر مبارزه بهتر با عفونت ها، پاسخ ایمنی قوی تری به واکسیناسیون داشته باشیم. مصرف بیشتر غذا های تازه و طبیعی مانند میوه ها، سبزی ها، ماهی های چرب، آجیل و مغز دانه ها به کارکرد بهتر سیستم ایمنی یاری نموده، زیرا التهاب کمتری در بدن ایجاد می نماید. مصرف غذا های ضد التهاب قبل و پس از تزریق واکسن می تواند یاری کننده باشد.

افزودن چاشنی هایی مثل زنجبیل، نعناع فلفلی، دارچین، فلفل، زرد چوبه، سیر و پیاز در تهیه غذا به علت خاصیت ضد التهابی توصیه می گردد. زردچوبه را می توان به چای هم افزود. بعلاوه ماهی نوعی غذای ضد التهاب محسوب می گردد. ماهی های چرب مانند ماهی آزاد، ساردین، شاه ماهی، قزل آلا، کپور و روغن کبد ماهی بیشترین امگا 3 را باسم عامل ضد التهابی دارند. آجیل و انوع مغز ها و دانه ها (بادام، گردو، پسته، فندق، بادام زمینی و کنجد)، روغن کنجد و روغن زیتون هم از مواد غذایی ضد التهاب محسوب می شوند.

در ادامه این توصیه ها به مصرف بیشتر سبزی ها و میوه ها اشاره و تاکید شده است: مصرف روزانه 5-3 واحد از گروه سبزی ها و 4-2 واحد از گروه میوه ها، آنتی اکسیدان ها شامل روی، سلنیم، ویتامین A و ویتامین C را که برای عملکرد بهتر سیستم ایمنی لازم هستند را تامین می نماید. مصرف کافی سبزی، سالاد و میوه قبل و پس از واکسیناسیون همراه با وعده های غذایی و در میان وعده ها توصیه می گردد.

مصرف روزانه مقادیر کافی از منابع غذایی پروتئین و جایگزین های آن شامل انواع حبوبات، تخم مرغ، انواع گوشت به ویژه گوشت سفید (مرغ، ماهی) هم برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن توصیه می گردد. منابع غذایی پروتئینی حاوی ریز مغذی هایی مانند روی و سلنیوم هستند که با خاصیت آنتی اکسیدانی به تقویت سیستم ایمنی بدن یاری می کنند. شیر و لبنیات شامل ماست، پنیر و کشک هم علاوه بر تامین کلسیم و فسفر، از منابع تامین پروتئین هم هستند.

بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت، ویتامین D تنها ویتامینی است که به اندازه لازم از منابع غذایی تامین نمی گردد و براساس دستورالعمل های وزارت بهداشت، ضروری است ماهانه یک عدد مکمل 50 هزارواحدی برای تقویت سیستم ایمنی بدن (جز در مادران باردار که دوز روزانه 1000 واحدی دریافت می کنند) مصرف گردد. سایر ویتامین ها و املاح معدنی مورد احتیاج بدن با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی و استفاده از گروه های غذایی اصلی شامل گروه نان و غلات (بویژه سبوس دار)، گروه میوه ها، گروه سبزی ها، گروه شیر و لبنیات، گروه گوشت و تخم مرغ و حبوبات تامین می گردد و احتیاجی به استفاده از مکمل های ویتامینی نیست.

قبل و بعد از واکسیناسیون از چه غذا هایی پرهیز کنیم؟

بعلاوه در ادامه این گزارش به مجموعه غذا هایی که قبل و بعد از واکسیناسیون باید از مصرف آن ها پرهیز کرد، اشاره و یادآوری شده است: مصرف فست فودها، غذا های چرب، سنگین و پرنمک و تنقلات شور و نوشیدنی های خیلی شیرین موجب تضعیف سیستم ایمنی شده و زمینه را برای ابتلا به بیماری ها از جمله کرونا فراهم می نماید و همیشه باید از مصرف بی رویه آن ها اجتناب گردد. توصیه می گردد به منظور عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن، قبل و پس از واکسیناسیون از مصرف این گونه غذا ها خودداری کنید.

از مصرف روغن های نباتی جامد و نیمه جامد، روغن ها و چربی های حیوانی به علت تحریک و ایجاد التهاب پرهیز کنید.

راه چاره های تغذیه ای برای مقابله با برخی عوارض احتمالی ناشی از واکسیناسیون

دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به اینکه غالبأ عوارض ناشى از واکسن به طور معمول از 12 ساعت تا کمتر از 7 روز بعد از تزریق واکسن به طور متغیر و خفیف در برخی افراد ممکن است رخ دهد و در موارد بسیار نادر برخى عوارض ممکن است یک ماه بعد از واکسیناسیون بروز یابد، تاکید نموده است: در صورت ایجاد تب، مایعات و غذا های آبدار به مقدار فراوان نوشیده و میل گردد، رژیم غذایی حاوی میوه (موز، آلو، زرد آلو، طالبی، کیوی، پرتقال)، سبزی ها (اسفناج، جعفری)، حبوبات، نان و غلات سبوس دار، هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی و سیب زمینی) برای تامین پتاسیم ناشی از تعریق زیاد در تب توصیه می گردد. بعلاوه مصرف منابع غذایی ویتامین های گروه B از جمله سبزی ها به ویژه برگ سبز و میوه ها، شیر و لبنیات (ماست، پنیر، دوغ، کشک)، گوشت، دل و جگر، زرده تخم مرغ، غلات سبوس دار، حبوبات و مغز ها فراموش نگردد.

در ادامه مطرح شده است: در صورت مواجهه با بدن درد و خستگی مصرف منابع غنی از امگا 3 مانند ماهی بویژه ماهی های چرب، گردو، تخمه آفتابگردان و سایر مواد غذایی که خاصیت ضد التهابی دارند و مصرف منابع غذایی مهمیم شامل سبزی های برگ سبز، تخمه کدو، غلات کامل و حبوبات، بادام زمینی، شکلات تلخ و کاکائو توصیه می گردد. مصرف ترکیبات حاوی کافئین مانند چای سیاه، چای سبز و قهوه، در حد دو فنجان در روز به برطرف خستگی و درد های منتشر بدن یاری می نماید.

بعلاوه در صورت ضعف و بی حالی پس از واکسیناسیون، منابع غذایی حاوی B1، B6 و B12 شامل غلات کامل، گوشت، تخم مرغ و شیر و لبنیات و شربت عسل با کنترل قند خون در افراد دیابتیک و بیماران سرپایی، به کنترل ضعف و بی حالی یاری می کنند. افزودن دارچین و زنجبیل و سیاهدانه به غذا ها در این موارد توصیه می گردد.

لازم به ذکر است، تا زمانی که تهوع یا استفراغ دارید، از خوردن و آشامیدن هر ماده غذایی یا نوشیدنی پرهیز کنید. پس از توقف استفراغ، می توانید کمی مایعات رقیق مانند آب مرغ یا گوشت، آب سیب یا ژلاتین میل کنید. با گذشت 8 ساعت از قطع استفراغ، می توانید مصرف غذا های جامد را آغاز کنید. غذا باید بی بو، کم چرب و کم فیبر باشد؛ کمپوت سیب بدون شکر، مرغ پخته، موز، عصاره رقیق گوشت، نان تست و برشته، تخم مرغ آب پز و سفت، انواع آب میوه و سبزی، سیب زمینی، چوب شور، کراکر، برنج، غلات پخته، شربت و ماست؛ بعد از توقف استفراغ، بزرگسالان و بچه ها بالاتر از 3 سال می توانند تکه های کوچک یخ را هر 10 تا 20 دقیقه مک بزنند.

مصرف تکه های میوه یخ زده یا آب میوه های رقیق شده همراه با یخ می تواند در کنترل تهوع مفید باشد. تعداد وعده های غذایی را افزایش و حجم غذا در هر وعده را کاهش دهید و از مصرف غذای سنگین خودداری کنید. از قرار گرفتن در معرض بوی غذا هایی که رایحه تندی دارند اجتناب کنید. غذا ها را ترجیحا سرد یا هم دما با حرارت اتاق مصرف کنید. از تنقلات و غذا های خشک، نشاسته ای و پرنمک مانند چوب شور، کراکر و سیب زمینی بهره ببرید. از آبنبات هایی با طعم نعناع یا لیمو بهره ببرید و در نهایت بیشتر استراحت کنید.

تاکید می گردد، در مواجهه با اسهال، موز رسیده به علت داشتن املاح مفید به ویژه پتاسیم و فیبر پکتین که به تامین الکترولیت های از دست رفته در طول اسهال و جذب مایعات داخل روده ها یاری می نماید. برنج سفید به راحتی در دستگاه گوارش هضم شده و به روده ها استراحت می دهد و سبب قوام دهی به مدفوع می گردد. سیب پخته/ کمپوت سیب بدون شکر دستگاه گوارش سیب پخته را به راحتی هضم می نماید. البته در صورت ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر، کمپوت سیب بهتر است مصرف نگردد.

در زمان اسهال، مصرف نان سفید بهتر از نان سبوسدار یا نان کامل یا نان قهوه ای است، زیرا هضم آن در دستگاه گوارش مناسب تر است؛ پوره سیب زمینی آب پز یا بخارپز و نرم شده همراه با کمی نمک بدون افزودن روغن توصیه می گردد. جوجه آب پز یا بخار پز، قوام ملایم و مناسبی ایجاد می نماید و مواد مغذی لازم در شرایط اسهال را تامین می نماید. ماست پروبیوتیک حاوی پروبیوتیک های ترمیم کننده سلول های جدار روده های آسیب دیده در طول اسهال است؛ سوپ مرغ غذای مناسبی برای زمان اسهال است که الکترولیت ها و مواد مغذی از دست رفته در اسهال را جبران می نماید. مصرف مایعات به ویژه آب در طول روز برای جبران کم آبی بدن بعلت اسهال در این افراد توصیه می گردد.

بعلاوه در صورت رخداد یبوست، مصرف غلات کامل که سبوس فراوان دارند مانند نان گندم کامل، برنج قهوه ای، جودوسر و غلات پرک شده، انواع حبوبات مانند عدس، انواع لوبیا، نخود و دانه سویا، مغز ها مانند بادام، بادام زمینی، گردو و پسته، فندق، مغز تخمه ها، میوه ها مانند انواع توت، سیب، پرتقال و گلابی، کیوی، انجیر، انگور، انواع آلو و زردآلو، انواع دانه های گیاهی نظیر تخم شربتی، خاکشیر و اسپرزه همراه با آب یا شربت کم شیرین، انواع سبزی ها مانند هویج، بروکلی، نخودفرنگی، کلم برگ سفید و قرمز، گل کلم، کاهو، سبزی خوردن، اسفناج، برگ چغندر، هویج یا زردک آب پز، کدوحلوایی آب پز، شلغم آب پز، به آب پز با افزودن کمی عسل و زعفران ساییده، خشکبار بویژه آلو بخارا، برگه آلو و انجیر خیسانده که قبل از خواب می توان دو سه عدد آن را با اندازهی آب میل کرد، توصیه می گردد.

در انتهای گزارش ذکر شده است: در مواجهه با بی اشتهایی، مصرف میوه ها و سبزی ها با تاکید بر سیب (بصورت پالوده)، انار، پرتقال، انجیر، لیموترش، انبه و کدو حلوایی، چای لیمو زنجبیل، ادویه ها و گلپر (افزودن در غذا)، سمنو، جوانه گندم و جوانه نخود، شیر برنج با سیاه دانه و کمی دارچین، شله زرد با خلال بادام و پسته، مغز ها و خشکبار شامل فندق، گردو، پسته، بادام، توت خشک، نخود و کشمش، مویز و برگه میوه ها، افزودن آرد برنج به انواع سوپ یا غذا فراموش نگردد.

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 16 مرداد 1400 بروزرسانی: 16 مرداد 1400 گردآورنده: ushop30.ir شناسه مطلب: 1725

به "نکات تغذیه ای قبل و بعد از واکسیناسیون کرونا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نکات تغذیه ای قبل و بعد از واکسیناسیون کرونا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید