غذاهای سنتی مشهد؛ 16 دستور پخت که هر گردشگری باید تجربه کند

به گزارش مجله فروشگاه، مشهد، این شهر زیبا و مقدس که در دل خراسان رضوی جای گرفته، نه تنها به خاطر حرم مطهر امام رضا (ع) معروفیت دارد، بلکه به علت داشتن تنوع غذایی غنی و متنوع نیز مورد توجه است. آشپزی مشهدی، ترکیبی از طعم ها و فرهنگ های گوناگون است که در طول قرون شکل گرفته و امروزه به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از هویت فرهنگی این شهر به شمار می رود. از غذاهای ساده و مقوی گرفته تا غذاهای پیچیده و طبخ شده با دقت فراوان، هر غذا در مشهد داستانی دارد که با زبان طعم ها روایت می گردد. در این مقاله، شما را به گشت و گذاری در میان غذاهای سنتی مشهد می بریم که هر کدام ارزش امتحان کردن را دارند و می توانند تجربه ای ناب از میراث غنی آشپزی این خطه را به شما عرضه دارند. بنابراین، کمربندها را محکم ببندید و آماده یک ماجراجویی طعم ها در شهر مشهد شوید.

غذاهای سنتی مشهد؛ 16 دستور پخت که هر گردشگری باید تجربه کند

بلیط هواپیما مشهد فقط با خبرنگاران در دستان شماست!

آش های سنتی مشهد

وقتی نام آش های بومی مشهد به میان می آید، بیشتر ما به یاد آش شله می افتیم. اما این تنها آش مخصوص مشهدی ها نیست. این شهر آش های خوش مزه ای دارد که علاوه بر طعم فوق العاده خود، به مقدار یک وعده کامل غذایی مقوی هستند.

1. آش بلغور؛ آشیر شیر مخصوص مشهدی ها

آش بلغور از جمله غذاهای سنتی مشهد است که هواداران زیادی دارد. این آش شباهت زیادی به آش ترخینه دارد. با این تفاوت که به جای دوغ، در آن از شیر تازه استفاده می گردد. خواص فراوان و سبکی این آش خوش مزه، آن را به یکی از محبوب ترین غذاهای ماه رمضان برای دم افطار تبدیل نموده است.

طرز پخت آش بلغور

در اولین مرحله تهیه آش بلغور شیر مشهدی، بلغور شیر را برای چند ساعت در آب خیس کنید تا نرم گردد. سپس، پیازها را شسته، پوست بگیرید و خرد کنید تا در روغن تفت داده شوند تا طلایی و سبک شوند. پس از آماده سازی پیاز، بلغور شیر خیس خورده را اضافه نموده و کمی تفت دهید. در مرحله بعد، ادویه هایی مانند زردچوبه، نمک و فلفل را افزوده و تفت دهید تا عطر آن ها آزاد گردد.

آب مرغ یا استاک گوشت را به قابلمه اضافه نموده و به جوش آورید، سپس حرارت را کاهش داده و بگذارید آش برای حدود 45 دقیقه آرام بپزد. در مرحله نهایی، طعم آش را با نمک تنظیم نموده، حرارت را خاموش کنید و برای سرو آماده سازید. برای تزئین، می توانید از نعنا داغ یا پیاز داغ بهره ببرید و آش را در ظرف سرو بریزید و با این موارد تزئین کنید.

بخوانید: راهنمای سفر به مشهد؛ خرید بلیط، اقامت و گردش

2. غذاهای سنتی مشهد؛ آش ماستی

آش ماستی از آن دسته خوراکی هایی است که همه ما حداقل یک بار طعم اش را چشیده ایم. آن هم بدون اینکه از ریشه و مبدأ این آش خوش مزه اطلاعی داشته باشیم. بله آش ماستی از جمله غذاهای سنتی مشهد است، حتی اگر در همه نقاط کشور طبخ گردد. با این وجود، طعم آش ماستی مشهد با سایر شهرهای ایران از زمین تا آسمان تفاوت دارد.

مشهدی ها آش ماستی را با سینه مرغ، ماست، شوید خشک، لپه، پیاز، سیر، برگ بو، ادویه جات مخصوص و البته زعفران درست می نمایند که طعم فوق العاده به آن می بخشد. اگر در پی یک غذای سبک و در عین حال مقوی می شد، حتما آش ماستی مشهد را امتحان کنید.

طرز پخت آش ماستی

برای تهیه آش ماستی، ابتدا اسفناج خرد شده را با کمی آب جوش نیم پز کنید. سپس رشته ها را اضافه نموده و اجازه دهید تا نرم شوند. پس از نرم شدن رشته ها، تره و نعنای تازه را در مخلوط کن ریخته و برای مخلوط شدن بهتر، چند قاشق ماست به آن افزوده و هم بزنید. مخلوط حاصل از سبزیجات و ماست را به آش اضافه نموده، نمک و فلفل آن را تنظیم کنید و در همین لحظه شعله را خاموش کنید تا آش سرد گردد. این آش معمولاً به صورت سرد سرو می گردد و اغلب در کنار آن کوکوسبزی نیز بر سر سفره قرار می گیرد.

تور مشهد فقط با خبرنگاران خوبه!

3. آش کوفته قلقلی از غذاهای سنتی مشهد

اگر از مشهدی ها در خصوص خوشمزه ترین آش های شهرشان سوال کنید، احتمالا آش کوفته قلقلی یکی از پاسخ های اصلی خواهد بود. طعم این آش می تواند تا مدت ها زیر زبان تان باقی بماند. در تهیه این آش از گوشت چرخ نموده، برنج، لپه، سبزی آشی، پیاز و انواع ادویه جات استفاده می گردد. به همین خاطر آش کوفته قلقلی یک غذای کامل و مقوی به شمار میرود. خوردن این غذا در کنار ماست سنتی مشهد و نان داغ می تواند روز شما را بسازد.

طرز پخت آش کوفته قلقلی

برای تهیه آش کوفته قلقلی از غذاهای سنتی مشهد، ابتدا برنج را شسته و با آب ولرم به مدت یک ساعت خیس کنید. پس از خیساندن، برنج را همراه با دو لیتر آب در قابلمه ای بزرگ قرار دهید و روی حرارت ملایم بپزید تا برنج نرم و لعاب دار گردد، مراقب باشید که مرتب هم زده گردد تا ته نگیرد. سپس، یک تا دو قاشق غذاخوری سیر داغ به آن اضافه کنید. برای تهیه کوفته ها، پیاز را رنده نموده، آب آن را گرفته و با گوشت چرخ نموده، زردچوبه، نمک و فلفل ورز دهید.

کوفته هایی به مقدار یک گردو فرم دهید و به آش اضافه کنید، اجازه دهید 15 دقیقه بپزد. اسفناج را پاک کنید، خرد و شسته و به قابلمه افزوده، کشک را نیز اضافه کنید تا اسفناج ها نرم شوند. پس از پخت اسفناج، رشته ها را اضافه نموده و به خوبی هم بزنید. آش آماده سرو است و می توانید با پیاز داغ، نعنا داغ و کشک تزئین نمایید. این آش خوشمزه و سنتی مشهدی را نوش جان کنید!

بخوانید: برترین رستوران های مشهد؛ به خوشمزگی شاندیز!

4. آش لخشک از غذاهای سنتی مشهد

آش لخشک یکی دیگر از خوشمزه ترین خوراکی های بومی مشهد است. طعم این غذا شباهت زیادی به آش رشته دارد؛ با این تفاوت که در آش لخشک مشهدی به جای حبوبات مختلف، تنها از عدس استفاده می گردد. همین امر آش لخشک را به منبعی غنی از آهن تبدیل نموده است که برای افراد مبتلا به کم خونی بسیار مفید است.

طرز پخت آش لخشک

برای تهیه آش لخشک از غذاهای سنتی مشهد، ابتدا عدس را تمیز نموده و با آب بشویید، سپس چند ساعت قبل از پخت خیس کنید و مرتب آب آن را تعویض نمایید تا نفخ آن گرفته گردد. پیاز و سیر را پوست گرفته، خرد کنید و در قابلمه ای با کمی روغن تفت دهید تا طلایی و عطرآگین شوند. ادویه هایی مانند زردچوبه و فلفل را افزوده و تفت دهید. سپس عدس خیس خورده را به همراه 3-4 پیمانه آب جوش به قابلمه اضافه نموده، درب آن را ببندید و حرارت را کم کنید تا عدس نیم پز گردد.

پس از آن، لخشک را اضافه نموده و هم بزنید تا رشته ها به هم نچسبند و ادامه پخت دهید. اسفناج ها را تمیز نموده، خرد کنید و به آش اضافه کنید. در نهایت، کشک رقیق شده را به آش افزوده، نمک زده و هم بزنید تا غلظت مناسبی پیدا کند. آش آماده شده را در ظرف سرو ریخته و با پیاز داغ و نعنا داغ تزیین و سرو نمایید.

بخوانید: یک دست چلو ماهیچه خوشمزه در رستوران پسران کریم!

5. آش شله مشهدی

و اما می رسیم به شله مشهدی که محبوب ترین و معروف ترین غذاهای سنتی مشهد به شمار میرود. ترکیب انواع حبوبات با گوشت و برنج و بلغور گندم، از شله یک غذای کامل و مقوی ساخته است که می تواند خوش خوراک ترین افراد را هم حسابی سیر کند. درست کردن این غذا زمان و رسیدگی زیادی می طلبد، به همین خاطر هم نزد مشهدی ها از ارج و قرب بالایی برخوردار است. مشهدی ها آش شله را معمولا در مرنام های مذهبی درست می نمایند.

طرز پخت آش شله

برای تهیه شله مشهدی، ابتدا حبوبات شامل نخود، لوبیا، ماش و عدس را در یک ظرف بزرگ بریزید و با آب ولرم خوب بشویید؛ سپس آن ها را برای 24 ساعت خیس کنید، طی این مدت دو تا سه بار آب آن را تعویض کنید تا نفخ حبوبات گرفته گردد. پس از خیس خوردن، حبوبات را آبکش نموده و در قابلمه ای بزرگ بریزید. پیاز را حلقه ای خرد کنید و به همراه گوشت گوساله در قابلمه اضافه کنید و اندازه کافی آب بریزید تا روی مواد را بپوشاند.

قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و گوشت را به مدت 3 ساعت بپزید، بعلاوه ادویه ها شامل نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه کنید. برنج و گندم را جداگانه خیس کنید. پس از پخت گوشت، آن را خنک نموده و ریش ریش کنید. حبوبات پخته را آبکش نموده و له کنید، سپس گوشت ریش ریش شده و برنج نیم دانه و بلغور گندم را به آن اضافه نموده و خوب هم بزنید. مجدداً اندازهی آب اضافه نموده و تمام مواد را روی حرارت ملایم بپزید تا نرم و له شوند. در نهایت ادویه های دیگر و روغن مایع را اضافه کنید و زمانی که آش حالت کش دار پیدا کرد، آماده سرو است. شله را در ظرف مورد نظرتان ریخته و با قیمه تزیین کنید.

بخوانید: برترین بستنی فروشی های مشهد برای روزهای گرم تابستان!

غذاهای خورشتی مشهد

اگر به غذاهای خورشتی علاقه مند هستید، در شهر مقدس مشهد می توانید علاوه بر خورشت های مشترک ایرانیان، از غذاهای خورشتی مخصوص این منطقه نیز بهره ببرید و لذت ببرید.

6. خورشت ریواس

خورشت ریواس یکی از غذاهای سنتی مشهد به شمار میرود. البته این غذا در نیشابور، خراسان جنوبی و کردستان نیز طبخ می گردد اما نمونه مشهدی آن چیز دیگری است. خورشت ریواس نیز مانند سایر خورشت ها در کنار برنج سرو می گردد و هواداران زیادی دارد. اگر عاشق غذاهای ترش مزه هستید، خوردن این خورشت را به شما پیشنهاد می کنیم.

طرز پخت خورشت ریواس

برای تهیه خورش ریواس، ابتدا ریواس ها را بشویید، پوست نازک روی ساقه ها را جدا نموده و به تکه های مساوی خرد کنید. پیازها را نیز خرد نموده و به همراه گوشت خرد شده و چهار لیوان آب درون قابلمه ای بریزید. قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید تا گوشت کاملاً بپزد و نرم گردد. در ادامه، جعفری خرد شده و نعنا خشک را در اندازهی روغن تفت دهید تا عطر آن ها آزاد گردد، سپس این مخلوط را به گوشت پخته اضافه کنید. پس از گذشت 30 دقیقه، ریواس های خرد شده را به خورش افزوده و نمک و فلفل را به مقدار لازم بیفزایید. اجازه دهید خورش برای 15 دقیقه دیگر بپزد تا طعم ها به خوبی به هم بپیوندند. خورش ریواس را گرم و همراه با برنج سرو کنید تا یک وعده غذایی لذیذ و کامل داشته باشید.

بخوانید: لوکس ترین رستوران های مشهد؛ از کباب اصیل ایرانی تا پاستاهای ایتالیایی

7. قیمه مشهدی

قیمه یکی از غذاهای مشترک سفره ایرانیان است که در همه نقاط کشور سرو می گردد. اما هیچ کدام آنها به مقدار قیمه مشهدی خوشمزه نیستند. مشهدی ها با افزودن ادویه های مخصوص منطقه خود به شکلی خلاقانه، طعم متفاوتی به این خورشت بخشیده اند. زعفران، هل، دارچین، زنجبیل، جوز هندی بعضی از ادویه جات مورد استفاده در قیمه مشهدی هستند.

طرز پخت قیمه مشهدی

برای تهیه خورش قیمه از غذاهای سنتی مشهد با طعمی عالی، ابتدا لپه ها را با آب ولرم چند ساعت خیس نموده و سپس پخته کنید. در مرحله دوم، پیازها را به صورت خلالی خرد نموده و در روغن تفت دهید تا طلایی شوند، سپس زردچوبه را اضافه کنید. در مرحله بعد، گوشت خرد شده را به پیاز افزوده و با فلفل سیاه، دارچین، زنجبیل و جوز هندی تفت دهید. پس از سرخ شدن گوشت، رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و اجازه دهید رنگ بگیرد. لپه پخته را به خورش اضافه کنید و تمام مواد را به قابلمه منتقل نموده، آب بیفزایید و برای 2 تا 3 ساعت بپزید. لیمو عمانی، هل و زعفران را اضافه نموده و اجازه دهید خورش جا بیفتد. در سرانجام، قبل از سرو، گلاب بزنید و برای تزیین، خورش را با سیب زمینی سرخ نموده و برنج زعفرانی سرو کنید.

بخوانید: برترین کافه های مشهد؛ از کافه هزارتو تا کافه پالیزی!

غذاهای بومی مشهد

در کنار آش ها و غذاهای خورشتی، بعضی دیگر از غذاهای مشهد، با وجود طعم بی نظیر و وسوسه نماینده خود، از معروفیت کمتری برخوردار هستند. در ادامه بعضی از برترین غذاهای بومی مشهد را معرفی خواهیم کرد.

8. رشته پلو مشهدی

مشهدی ها شب سال تحویل را با غذای خوش مزه ای به نام رشته پلو سر می نمایند. اگر شما هم یک بار طعم این غذای خاص را بچشید، به مشهدی ها حق می دهید که در شب عید نوروز به جای سبزی پلو با ماهی، رشته پلو درست نمایند. در این غذای بهشتی علاوه بر برنج و رشته، از ران مرغ چرخ نموده، کره، سماغ، دارچین، پیاز، ادویه جات و زعفران استفاده می گردد. بعضی از مشهدی ها نیز این غذا را همراه با خرما نوش جان می نمایند.

طرز پخت رشته پلو مشهدی

برای تهیه رشته پلوی خوشمزه از غذاهای سنتی مشهد، ابتدا ران مرغ را با نمک، فلفل و آب لیمو مزه دار کنید و همراه با پیاز بگذارید تا برای 45 دقیقه بپزد. در ده دقیقه سرانجامی پخت، کمی زعفران اضافه کنید و خوب هم بزنید. برنج را جوشانده و در دقایق سرانجامی پخت، رشته ها را اضافه کنید و پس از یکی دو دقیقه آبکش نمایید. در قابلمه ای، کمی روغن ریخته و یک لایه برنج بپاشید، سپس دو عدد ران مرغ قرار دهید و نیمی از آب مرغ غلیظ مخلوط با سماق و دارچین بریزید.

به همین ترتیب لایه ها را تا آخر تکرار کنید و با مخلوط برنج پوشانده، اجازه دهید دم بکشد. در ده دقیقه آخر، دو قاشق کره، روغن مایع و اندازهی زعفران آماده شده را روی برنج بریزید. اختیاری است که از ته دیگ لواش بهره ببرید. ترکیب سماق، دارچین، زعفران و آب مرغ غلیظ، عطر و طعم بی نظیری به پلو می بخشد و باید آب مرغ به قدری غلیظ باشد تا مانند سس عمل کند.

بخوانید: برترین زمان سفر به مشهد؛ چه زمانی بلیط هواپیما را رزرو کنیم؟

9. پلو مخلوط از غذاهای سنتی مشهد

پلوی مخلوط یکی دیگر از غذاهایی است که می تواند لذت سفر به مشهد را برای شما دوچندان کند. این غذا تقریبا ترکیبی از لوبیا پلو و استانبولی خودمان است و در پخت آن از برنج، گوشت، هویج، پیاز، ادویه جات مخصوص مشهد و رب گوجه فرنگی استفاده می گردد.

طرز پخت پلو مخلوط مشهدی

برای تهیه رشته پلوی خوشمزه از غذاهای سنتی مشهد، ابتدا ران مرغ را با نمک، فلفل و آب لیمو مزه دار کنید و همراه با پیاز بگذارید تا برای 45 دقیقه بپزد. در ده دقیقه سرانجامی پخت، کمی زعفران اضافه کنید و خوب هم بزنید. برنج را جوشانده و در دقایق سرانجامی پخت، رشته ها را اضافه کنید و پس از یکی دو دقیقه آبکش نمایید. در قابلمه ای، کمی روغن ریخته و یک لایه برنج بپاشید، سپس دو عدد ران مرغ قرار دهید و نیمی از آب مرغ غلیظ مخلوط با سماق و دارچین بریزید.

به همین ترتیب لایه ها را تا آخر تکرار کنید و با مخلوط برنج پوشانده، اجازه دهید دم بکشد. در ده دقیقه آخر، دو قاشق کره، روغن مایع و اندازهی زعفران آماده شده را روی برنج بریزید. اختیاری است که از ته دیگ لواش بهره ببرید. ترکیب سماق، دارچین، زعفران و آب مرغ غلیظ، عطر و طعم بی نظیری به پلو می بخشد و باید آب مرغ به قدری غلیظ باشد تا مانند سس عمل کند.

بخوانید: 9 کاری که باید در سفر به مشهد در بهار انجام بدید

10. یتیمچه مشهدی

یتیمچه یکی دیگر از غذاهای سنتی مشهد است. اگرچه این غذا نیز در بسیاری از منطقه ها کشورمان وجود دارد اما یتیمچه ای که در مشهد طبخ می گردد طعم و عطر منحصربه فردی دارد. اجداد شوخ طبع ما، به دلیل عدم وجود گوشت، نام این غذای خوشمزه را یتیمچه گذاشته اند. هرچند یتیمچه مشهدی از نظر طعم خوب و مقوی بودن، چیزی از غذاهای گوشتی کم ندارد. اگر این غذا را همراه با نان تازه، آبلیمو، سبزی و ماست موسیر میل کنید، بدون شک عاشق اش خواهید شد.

طرز پخت یتیمچه مشهدی

برای تهیه یتیمچه، ابتدا پیازها را خرد نموده و در کره تا حد طلایی شدن سرخ کنید. سپس گوجه فرنگی های خرد شده به صورت نگینی را اضافه کنید و اجازه دهید تا آب آن ها بیرون بیاید. چند دقیقه بعد، بادمجان هایی که از قبل پوست گرفته و به صورت نگینی درشت خرد نموده اید، به مواد افزوده و بعلاوه نمک، زعفران و کمی آب به آن ها بیفزایید. تمام مواد باید با حرارت بسیار کم برای مدت 30 دقیقه پخته شوند تا طعم ها به خوبی با هم ترکیب شوند. این غذای خوش طعم را در بشقاب های سفالی آبی سرو کنید و با نان تازه میل نمایید. این ترکیب ساده ولی مقوی، مزه ای دلچسب و رضایت بخش خواهد داشت.

بخوانید: سفر یک روزه به مشهد؛ از فرودگاه تا خرید سوغاتی!

11. اشکنه قوروت از غذاهای سنتی مشهد

اشکنه قوروت از غذاهای سنتی مشهد چیزی شبیه به کله جوش اصفهاناست . استفاده از کشک ساییده شده، طعمی ترش به این غذای لذیذ بخشیده و آن را به یک منبع غنی کلسیم تبدیل نموده است. پیشنهاد می کنیم نان را داخل کاسه اشکنه قوروت خود تیلیت کنید تا لذت واقعی خوردن این غذا را تجربه نمایید.

طرز پخت اشکنه قوروت

برای تهیه اشکنه قروت، ابتدا تخمه خربزه را به دو روش آماده کنید: یک روش، تفت دادن تخمه ها در تابه و سپس پوره کردن آن ها است تا مستقیماً در اشکنه استفاده گردد. روش دیگر، مخلوط کردن تخمه های آسیاب شده با نصف لیوان آب سرد، صاف کردن و استفاده از مایع شیری رنگ در اشکنه است. سپس، پیاز و سیر را پوست گرفته و خرد کنید، در کره یا روغن محلی تفت دهید تا طلایی شوند.

نعناع خشک و مغز گردو را اضافه نموده و کمی تفت دهید، سپس تخمه خربزه یا مایه آن را بیفزایید. در مرحله نهایی، کشک ساییده را اضافه کنید، در صورت احتیاج با آب رقیق سازید، فلفل سیاه و در صورت لزوم نمک اضافه کنید. اشکنه را تا رسیدن به غلظت مطلوب بجوشانید، سپس حرارت را قطع نموده و آن را با نان خشک و سبزی خوردن سرو کنید. این دستور پخت سنتی، طعمی غنی و دلچسب به اشکنه می بخشد که همراه با کشک و سایر مواد، لذت بی نظیری را ارائه می دهد.

بخوانید: جاهای دیدنی مشهد؛ 71 پیشنهاد برای یک مشهدگردی کامل!

12. کباب شیشلیک مشهدی

شیشلیک یکی از محبوب ترین کباب های ایرانی و از غذاهای سنتی مشهد است و در جای جای کشورمان نیز هواداران بی شماری دارد. در این میان شیشلیک های مشهدی چیز دیگری هستند. استفاده از گوشت تازه گوسفند و حساسیتی که مشهدی ها در طبخ این غذای لذیذ به خرج می دهند، شیشلیک مشهدی را به یکی از محبوب ترین غذاهای این شهر تبدیل نموده است.

طرز پخت کباب شیشلیک مشهدی

برای تهیه شیشلیک راسته شاندیزی گوسفندی با طعم دلپذیر، ابتدا دنده ها را در ظرف مناسبی قرار دهید. پیاز را رنده نموده و آب آن را گرفته و به دنده ها افزوده، سپس آبلیمو، روغن مایع، زعفران دم نموده و اندازهی نمک و فلفل سیاه یا فلفل دلمه ای را برای علاقه مندان به طعم های کمتر تند اضافه کنید.

مواد را خوب با دست بر روی دنده ها پخش کنید تا تمام قسمت ها طعم دار شوند. سپس مخلوط حاصل را برای 12 ساعت در یک ظرف دربسته در یخچال قرار دهید تا مزه ها به خوبی جذب گوشت شوند. پس از اتمام زمان، گوشت را برای سیخ کردن آماده نموده و بر روی منقل ذغالی قرار دهید تا به طور یکنواخت بپزد و لذت ببرید. این روش، طعم عمیق و رضایت بخشی به شیشلیک می بخشد که همراه با نان و سبزیجات تازه، یک وعده غذایی فوق العاده را تشکیل می دهد.

بخوانید: راهنمای کامل حمل و نقل در مشهد؛ دوچرخه را امتحان کنید!

13. دیزی سنگی از غذاهای سنتی مشهد

اگر از غذاهای مدرن و فرنگی خسته شده اید و قصد دارید با انتخاب یک غذای سنتی ایرانی دلی از عزا در بیاورید، ما به شما دیزی سنگی از غذاهای سنتی مشهد را پیشنهاد می کنیم. مشهدی ها آبگوشت را در دیگ های سنگی کوچک طبخ می نمایند. این ظروف سنگی، عطر و طعم آبگوشت را لذت بخش تر از همواره می نماید.

طرز پخت دیزی سنگی مشهد

دیزی سنگی یکی از غذاهای سنتی و پرطرفدار ایرانی است که طعمی بی نظیر دارد. برای تهیه این غذا، ابتدا نخود و لوبیا را چند ساعت خیس کنید تا نفخ آنها گرفته گردد. سپس گوشت، نخود، لوبیا، زردچوبه و پیاز چهار قاچ شده را در دیگ سنگی قرار دهید و آب کافی به آن اضافه کنید. پس از پخت کامل حبوبات، رب گوجه، گوجه های تازه، نمک و فلفل سیاه را بیفزایید و دیزی را برای دو تا سه ساعت دیگر روی حرارت ملایم بگذارید تا مزه ها به خوبی به هم بپیوندند و دیزی خوشمزه تر گردد.

لیموعمانی را پس از سوراخ کردن و خیس کردن به دیزی افزوده و چوب دارچین را نیز در انتهای پخت برای جلوگیری از تیرگی دیزی اضافه کنید. نیم ساعت پیش از سرانجام پخت، سیب زمینی های پوست کنده را به دیزی اضافه نموده و اجازه دهید تا غذا به طور کامل جا بیفتد. این دیزی سنگی نه تنها غنی از طعم های متنوع و دلپذیر است، بلکه بافتی لذت بخش نیز دارد که در کنار نان تازه سرو می گردد.

بخوانید: 7 تا از برترین شیرینی فروشی های مشهد که محال است از دست بدهید!

شیرینی ها و دسرهای خاص مشهد

پس از غذاهای سنتی مشهد، حالا نوبت به آن رسیده است تا خوشمزه ترین شیرینی ها و دسرهای خاص این شهر زیبا را به شما معرفی کنیم.

14. دیگچه مشهدی

با شنیدن نام دیگچه ممکن است غذایی شبیه به آبگوشت را تصور کنید. حال آنکه دیگچه مشهدی در واقع یک دسر شیرین و فوق العاده خوشمزه است که در تهیه آن از ترکیباتی نظیر برنج، هل، شیر، گلاب، زعفران، کره و شکر استفاده می گردد. این دسر خوشمزه شباهت زیادی به شله زرد دارد و در مرنام های مذهبی مشهدی ها مورد استفاده قرار می گیرد.

طرز تهیه دیگچه مشهدی

برای تهیه دیگچه مشهدی خوشمزه از دسرها و غذاهای سنتی مشهد، ابتدا برنج را شسته و در یک کاسه حاوی آب برای 2 تا 3 ساعت خیس کنید تا آماده پخت گردد. پس از آبکشی برنج، آن را در یک قابلمه مسی حاوی کره روی حرارت ملایم بریزید و کمی تفت دهید. سپس شیر را اضافه نموده و مخلوط کنید. درب قابلمه را نیمه باز گذاشته تا شیر نریزد و اجازه دهید تا شیر به خوبی جذب برنج گردد. در انتهای پخت، سیب زمینی ها را اضافه نموده و درب قابلمه را ببندید تا برنج کاملا پخته و شفته گردد. نیم ساعت قبل از سرانجام پخت، زعفران دم نموده، گلاب و روغن مایع را اضافه نموده و به طور مداوم هم بزنید تا برنج ته نگیرد. پس از اتمام پخت، دیگچه را در فرند دم کنید و با پودر پسته و گل محمدی تزیین کنید تا طعم و ظاهری لذت بخش داشته باشد.

بخوانید: مراکز خرید مشهد

15. ماقوت مشهدی

یکی دیگر از خوشمزه ترین خوراکی های سنتی مشهد، حلوایی به نام ماقوت است که به نام مسقطی مشهدی نیز شناخته می گردد. مشهدی ها در مرنام های مختلف، با تهیه این حلوای خاص و خوش طعم، از مهمانان خود پذیرایی می نمایند. ترکیب زعفران و خلال بادام طعم دلنشینی به این دسر مشهدی بخشیده است.

طرز تهیه ماقوت مشهدی

برای تهیه ماقوت خانگی از دسرها و غذاهای سنتی مشهد، مقدار مواد به ازای هر نفر عبارت است از یک قاشق غذاخوری نشاسته، دو قاشق غذاخوری شکر، و یک لیوان آب. ابتدا مخلوط نشاسته، شکر، و آب سرد را در یک قابلمه بریزید و آن ها را هم بزنید تا کاملاً حل شوند. سپس قابلمه را روی شعله قرار دهید و مداوم هم بزنید تا جلوی چسبیدن و گلوله شدن نشاسته گرفته گردد.

وقتی مخلوط به غلظت مناسب رسید، زعفران، گلاب، و عرق هل را اضافه کنید و برای چند دقیقه دیگر بگذارید روی حرارت ملایم بپزد. برای تزئین، می توانید از خلال پسته و بادام بهره ببرید. برای تهیه ماقوت دو رنگ، نیمی از مخلوط را قبل از افزودن زعفران برداشته و در ظرف بریزید، سپس زعفران را به باقی مواد اضافه نموده و آن را به نیمه دیگر ظرف اضافه کنید تا ماقوت دو رنگ زیبا و خوش طعمی داشته باشید.

16. کوکو شیرین

کوکو شیرین نام یکی دیگر از غذاهای سنتی مشهد است. البته این غذا برخلاف سایر کوکوهایی که در کشورمان طبخ می گردد از طعم شیرینی برخوردار است و بیشتر به عنوانِ دسر مورد استفاده قرار می گیرد. برای پخت این دسر خوش طعم از ترکیباتی مانند تخم مرغ، زعفران، شکر، گلاب، زرت و آرد استفاده می گردد.

طرز تهیه کوکو شیرین مشهدی

برای تهیه کوکو شیرین ابتدا باید شربت بار تهیه کنید. شکر و آب را در یک قابلمه مخلوط کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا شکر آب گردد و شربت کمی غلیظ گردد، سپس زعفران و جوهر لیمو اضافه کنید و بگذارید 10 دقیقه دیگر بجوشد و سپس اجازه دهید خنک گردد. در مرحله دوم، سیب زمینی ها را بپزید، پوست بکنید و خوب بکوبید. زعفران را نیز دم کنید تا خوش رنگ گردد. در مرحله سوم، سفیده و زرده تخم مرغ را جدا بزنید، زرده را با شکر، زعفران، وانیل و هل مخلوط کنید تا کرمی گردد و سپس به مخلوط سیب زمینی و کره اضافه کنید. نهایتاً سفیده ها را در دو مرحله اضافه و هم بزنید تا مایه کوکو آماده گردد.

رزرو برترین هتل های مشهد را به خبرنگاران بسپارید.

در آخر

در سرانجام این سفر طعمی به دل تاریخ و فرهنگ مشهد، امیدواریم که شما نیز با اشتیاق بیشتری در پی تجربه و کشف غذاهای سنتی این شهر باشید. هر یک از این غذاها، نه تنها برای سیر کردن شما طبخ می شوند، بلکه داستان ها و سنت هایی را به زبان طعم و مزه بیان می نمایند که تنها در مشهد می توان آن ها را تجربه کرد. اعم از شله مشهدی، یا آش های متنوع با طعم هایی که فقط در این خطه خاک پیدا می گردد، غذاهای سنتی مشهد نه تنها شکم شما را پر می نمایند، بلکه دل شما را نیز با عشق و علاقه ای که در پخت آن ها به کار رفته است، سیراب می نمایند.

این تجربه های غذایی، فرصتی هستند برای زنده کردن حس نوستالژی و ارج نهادن به فرهنگ غنی و عمیق ایرانی که در هر لقمه از این غذاها جریان دارد. پس با اشتیاق و ذوق سفر خود را به مشهد ادامه دهید و از میراث دل انگیز آشپزی این شهر لذت ببرید.

سوالات متداول

برترین غذاهای خورشتی مشهد کدام است؟

خورشت ریواس و قیمه مشهدی.

آش های سنتی مشهد کدام هستند؟

آش شله، آش لخشک، آش کوفته قلقلی، آش بلغور، آش ماستی.

برترین غذاهای سنتی مشهد کدامند؟

اشکنه قوروت، شیشلیک، دیزی سنگی، یتیمچه مشهدی، پلو مخلوط و رشته پلو برترین غذاهای بومی مشهد هستند.

برترین شیرینی ها و دسرهای مخصوص مشهد کدامند؟

چنگالی، ماقوت مشهدی، دیگچه مشهدی و کوکو شیرین.

منبع: 3click.com
انتشار: 18 بهمن 1403 بروزرسانی: 18 بهمن 1403 گردآورنده: ushop30.ir شناسه مطلب: 2384

به "غذاهای سنتی مشهد؛ 16 دستور پخت که هر گردشگری باید تجربه کند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "غذاهای سنتی مشهد؛ 16 دستور پخت که هر گردشگری باید تجربه کند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید