توصیه های تغذیه ای ویژه دوران یائسگی

به گزارش مجله فروشگاه، اساسا در دوره یائسگی به علت تغییرات هورمونی، خیلی از شرایط فیزیولوژیک تغییر می نماید و این شرایط به طور مستقیم و غیرمستقیم بر سیستم های بدن تاثیر می گذارد و احتمال

توصیه های تغذیه ای ویژه دوران یائسگی

نویسنده:محمدرضا وفا*

اساسا در دوره یائسگی به علت تغییرات هورمونی، خیلی از شرایط فیزیولوژیک تغییر می نماید و این شرایط به طور مستقیم و غیرمستقیم بر سیستم های بدن تاثیر می گذارد و احتمال بیماری های قلبی و عروقی، دیابت، چاقی شکمی و اختلالات متابولیک که پیش از یائسگی برای زنان کمتر از مردان بود، با احتمال خطر در مردان برابر می گردد، بنابراین الگوی غذایی مناسب و شیوه زندگی بسیار اهمیت دارد.

به علت اختلالات هورمونی و تغییراتی که در پی یائسگی رخ می دهد، گرگرفتگی، اختلالات گوارشی، سوء هضم و سوءجذب اتفاق می افتد. جذب آهن و کلسیم صو ویتامین ها قبل از تغییرات یائسگی با درصد بالاتری انجام می گردد اما پس از آغاز این دوره به تدریج کاهش می یابد. مثلا با آغاز یائسگی، کاهش ترشح اسید معده باعث کاهش جذب عناصری مانند آهن می گردد. تاثیر این تغییرات هورمونی روی واسطه های شیمیایی مغز حالت تهوع و بی اشتهایی و تنفر از مواد غذایی را در پی خواهد داشت. از طرفی کمبود جذب ویتامین هایی همانند D و کلسیم به همراه تغییرات هورمونی، باعث بروز مسائل استخوانی می گردد. در این دوران احتیاج به کلسیم تقریبا 1300 میلی گرم در روز و ویتامین D حداقل 300 میکروگرم در روز است.

از ویتامین هایی که باید در دوران یائسگی بیشتر به مصرف آن توجه داشت، ویتامین های خانواده B و مخصوصا ویتامین B6 و فولیک اسید و B12 هستند که به علت خونسازی اهمیت زیادی دارند. این مواد برای پیشگیری از تشکیل ماده ای به نام هموسیستئین که احتمال ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی را افزایش می دهد، ضروری هستند و در شرایط کمبود این ویتامین ها، افزایش سطح هموسیستئین اتفاق می افتد که خود احتمال بروز بیماری قلبی- عروقی را افزایش می دهد.

ویتامین های آنتی اکسیدان های C و E هم از دیگر مواد ضروری هستند که باید حتی قبل از رسیدن به این دوران مورد توجه خاص قرار گیرند.

به علت کمبود استروژن در این دوران می توان از ترکیبات گیاهی و خوراکی حاوی استروژن هم به اندازه متعادل استفاده کرد. از آن جمله می توان به سویا اشاره نمود اما باید توجه داشت که مصرف بیش از میزان این ماده خوراکی مفید نیست و اگر زیاد از حد و خارج از حد تعادل باشد، آثار معکوسی هم دارد. انجمن قلب آمریکا تاکید می نماید که سویا و فیتواستروژن ها یا همان ترکیبات گیاهی استروژن دار وقتی موثر هستند که در حد متعادل (30 گرم در روز) مصرف شوند. در غیر این صورت شانس بروز سرطان پستان را افزایش می دهد.

توصیه کلی ما به خانم های یائسه مخصوصا خانم هایی که در آستانه یائسگی هستند، آن است که بیشتر از گذشته به وعده های غذایی و رژیم خوراکی خود توجه داشته باشند و حتما روزانه از چهار گروه مواد غذایی استفاده نمایند.

به علت تاثیر زیاد کمبود استروژن و پروژسترون روی بافت استخوانی، احتمال پوکی استخوان در یکی، دو سال پس از این دوره زندگی بسیار بیشتر است بنابراین باید شیر و لبنیات جزء ضروری رژیم غذایی باشند.

مصرف سبزی هایی که حاوی کالری بسیار کم هستند، (سبزی خوردن، کاهو، خیار، گوجه فرنگی، کرفس، کلم، گل کلم، هویج و...) برای جلوگیری از گرسنگی و تسریع حرکت غذا در دستگاه گوارش که به جذب کمتر کالری غذایی و کنترل وزن منجر می گردد، توصیه می گردد.

از تند غذا خوردن اجتناب کنید. غذا را درکمال آرامش و با صبر و حوصله صرف کنید. تند غذا خوردن خود یکی از دلایل چاقی و اضافه وزن است. در هر وعده، اندازه غذایی را که می خورید کنترل کنید. برترین راه این است که از همه گروه های خوراکی اما به اندازه متعادل مصرف و به عبارت دیگر تنوع و تعادل در برنامه غذایی خود را حفظ کنید.

رژیم های غذایی شدید و سخت می توانند فرآیند پوکی استخوان را تسریع نمایند. بنابراین به طور منطقی غذا بخورید.

پی نوشت ها:

* متخصص تغذیه

منبع: هفته نامه سلامت

منبع: راسخون
انتشار: 17 مهر 1400 بروزرسانی: 17 مهر 1400 گردآورنده: ushop30.ir شناسه مطلب: 1796

به "توصیه های تغذیه ای ویژه دوران یائسگی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "توصیه های تغذیه ای ویژه دوران یائسگی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید