طرز تهیه آش انار ترش و خوشمزه؛ مناسب پاییز ???? و یلدا
به گزارش مجله فروشگاه، آش از غذاهای سنتی ایرانی هاست و در مراسم مختلف، کاربردهای زیاد و همیشه جایگاه ویژه ای در سفره غذای ایرانیان داشته است. آش انار، یک آش خوشمزه و مجذوب کننده است که از طعم ترش و شیرین انار و عطر گلپر بهره و مورد پسند اغلب افراد قرار می گیرد. این آش به دلیل استفاده از انار، بسیار سالم و مفید است. آش انار همچنین مناسب شب یلدا و شب های سرد زمستانی می باشد. این آش در استان های مختلف کشور به روش های متفاوت و با مواد اولیه متفاوتی آماده می شود. در این مقاله طرز تهیه آش انار آموزش داده خواهد شد. برای این طرز تهیه با مجله اینترنتی خبرنگاران بلاگ همراه باشید.
لپه | 1 پیمانه |
برنج آش | 1 پیمانه |
سبزی آش (تره، جعفری، گشنیز، اسفناج) | 500 گرم |
آب انار ملس | 4 لیوان |
رب انار | یک سوم پیمانه |
پیاز | 5 عدد |
گوشت چرخ کرده | 150-200 گرم |
نمک و فلفل | به مقدار لازم |
زردچوبه | به مقدار لازم |
گلپر | 2 قاشق چای خوری |
نعناع خشک | 2 قاشق غذاخوری |
آرد نخودچی | 1-2 قاشق غذاخوری |
لبوی پخته | 1 عدد میانه |
آب قلم | 1 لیتر |
انار دانه شده برای تزئین | به مقدار لازم |
سیرداغ و پیازداغ برای تزئین | به مقدار لازم |
مراحل تهیه آش انار
1. برای آماده سازی اولیه لپه و برنج را به صورت جداگانه از چند ساعت قبل خیس می کنیم. 2 عدد پیاز بزرگ را به صورت نگینی خرد می کنیم و در روغن تفت می دهیم. زمانی که پیازها سبک شدند حدود 2 قاشق چای خوری زردچوبه به آن اصافه کرده و مجددا کمی تفت می دهیم.
2. لپه را آبکش می کنیم و به پیاز اضافه می کنیم و برای مدت حدود 2 دقیقه لپه ها را نیز تفت می دهیم. این کار باعث می شود تا زمانی که برنج و بقیه مواد آش می پزند لپه ها وا نروند. سپس برنج خیس خورده را به مواد اضافه می کنیم.
3. حدود 1 لیتر آب قلم به همراه مقداری آب جوش به مواد اضافه می کنیم تا جایی که آب روی مواد را کاملا بپوشاند. می توانید به کل از آب قلم استفاده کنید. اما اگر از آب جوش معمولی استفاده کردید بهتر است از قرص عصاره گوشت یا مرغ هم استفاده کنید تا آش خوشمزه تر شود. سپس درب قابلمه را می گذاریم و اجازه می دهیم مواد آش بپزد.
4. بعد از حدود 1 ساعت وقتی مواد آش نیم پز شد، لبو را با رنده ریز رنده و یا پوره و به آش اضافه می کنیم و هم می زنیم. اضافه کردن مقداری لبو به آش انار باعث خوش رنگ تر شدن آن و ایجاد طعم ملس در آش می شود. در این مرحله می توانید از مقداری نمک و فلفل هم استفاده کنید.
5. بعد از حدود 1 الی 2 ساعت (بسته به سختی لپه) مواد آش می پزد و غلیظ می شود و برنج ها تقریبا له می شوند. وقتی آش به این حالت رسید می توانید سبزی را به آن اضافه کنید. مجددا درب قابلمه را می گذاریم و اجازه می دهیم سبزی ها بپزند که حدودا نیم ساعت زمان برای این کار لازم است.
6. در این فاصله مواد کوفته قلقلی را آماده می کنیم. برای این کار 1 پیاز را با رنده ریز رنده می کنیم و آب آن را می گیریم. (می توانید آب پیاز را به قابلمه آش اضافه کنید.) گوشت چرخ کرده و مقداری نمک و فلفل و کمی زردچوبه و در صورت دلخواه مقداری پودر سیر به آن اضافه می کنیم و مواد را با هم ورز می دهیم. بعد از کمی ورز دادن آرد نخودچی و 1 قاشق غذاخوری سرخالی نعناع خشک به مواد کوفته قلقلی اضافه می کنیم و مجددا آن را ورز می دهیم .
7. از مواد به مقدار یک گردوی کوچک برمی داریم و داخل دست آن را گرد می کنیم و به این صورت کوفته قلقلی ها را آماده می کنیم. قلقلی ها را داخل تابه ای کمی تفت می دهیم. وقتی یک سمت آن گرفت آرام تابه را تکان می دهیم تا سمت دیگر قلقلی ها هم سرخ شود.
8. اگر سبزی های آش پخته بودند، آب انار را به آش اضافه می کنیم. رب انار را با کمی آب جوش ترکیب می کنیم و هم می زنیم تا رب کاملا باز شود و آن را نیز به آش اضافه می کنیم و آش را هم می زنیم و اجازه می دهیم کمی با حرارت ملایم به پخت خود ادامه دهد.
9. سپس 3 عدد پیاز خلالی شده را تفت می دهیم و پیازداغ آماده می کنیم. وقتی پیازها طلایی شدند حدودا دو سوم آن را از تابه خارج می کنیم و کنار می گذاریم تا برای تزیین روی آش از آن استفاده کنیم. به پیازهای به جای مانده ، 2- 3 قاشق غذاخوری نعناع خشک و گلپر اضافه می کنیم و با حرارت ملایم آن را برای حدود یکی دو دقیقه تفت می دهیم. مراقب باشید نعناع ها نسوزند.
10. ترکیب نعناع داغ را به آش اضافه می کنیم و آش را هم می زنیم. در این مرحله می توانید گوشت قلقلی های سرخ شده را نیز به آش اضافه کنید. درب قابلمه را مجددا می گذاریم و اجازه می دهیم تا آش با حرارت ملایم بپزد و به قوام مورد نظر ما برسد.
11. بعد از اینکه آش به قوام رسید آن را داخل ظرف می کشیم و روی آن را با پیازداغ و نعناداغ و دانه های انار و سیرداغ تزیین و سرو می کنیم.
نکات مهم در تهیه آش انار
- برای این آش می توانید از انواع حبوبات دیگر مانند نخود و لوبیاچیتی نیز استفاده کنید. اما این آش به صورت سنتی با لپه و برنج آماده می شود.
- برای داشتن آش اناری خوشمزه، حتما از آب انار طبیعی استفاده کنید.
- برای تهیه عصاره قلم می توانید از قلم گاو یا گوسفند استفاده کنید. بعد از شستن آن را همراه با مقدار مناسبی آب روی حرارت بگذارید. به آن پیاز خردشده، چند حبه سیر، مقداری نمک و فلفل و زردچوبه و چند برگ بو اضافه کنید و اجازه دهید به جوش بیاید. بعد از جوشیدن، کف روی آن را جمع کنید و حرارت را کم کنید و برای مدت حداقل 10 ساعت روی حرارت بگذارید تا عصاره و مزه استخوان ها خارج شود. در صورت نیاز می توانید اواسط پخت به قابلمه آب اضافه کنید اما بهتر است مقدار مناسبی آب در ابتدا بریزید که نیازی به این کار نباشد. بعد از این مدت زمان استخوان را از داخل عصاره خارج کرده و بعد از خنک شدن داخل یخچال بگذارید. روی عصاره روغن می بندد که در صورت دلخواه می توانید روغن اضافی را جمع کنید و از خود عصاره برای تهیه آش و یا سوپ استفاده کنید.
- در صورتی که عصاره قلم در اختیار نداشتید می توانید از چند عدد قرص عصاره گوشت استفاده کنید. البته این آش با عصاره قلم خوشمزه تر است.
- مقدار ترشی و شیرینی آش بسته به ترشی و شیرینی آب انار دارد که طبق سلیقه خود می توانید آن را تنظیم کنید. بهتر است از آب انار و رب انار ملس استقاده کنید.
- در صورتی که آش شما ترش شد با حدود 1 الی 2 قاشق غذاخوری شکر طعم آن را تنظیم کنید.
- کوفته قلقلی قابل حذف است. اما در آش انار اصیل و سنتی از کوفته قلقلی استفاده می شود که آن را بسیار خوشمزه تر می کند.
- اگر غلظت آش در اواخر پخت بسیار کم بود اجازه دهید آش کمی غلیظ شود و 10 دقیقه آخر پخت کوفته قلقلی ها را اضافه کنید تا وا نروند.